Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Simon Elon kirjassa kova huhu – näin tapaamiseen liitetyt henkilöt vastaavat: ”En olisi ikinä mennyt Harkimon kanssa”

Lehtikuva
Simon Elo toimi viime vaalikaudella muun muassa sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän on eduskuntakautensa jälkeen liittynyt kokoomukseen.

Entisen sinisen kansanedustajan, nykyisen kokoomuspoliitikon Simon Elon poliittisissa muistelmissa on kiinnostava lainaus päiväkirjasta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Huhu: Hjallis Harkimo, Elina Lepomäki, Susanna Koski, Eero Lehti ja Antero Vartia irtautuvat eduskuntaryhmistään ja perustavat uuden ryhmän/puolueen. He ovat kokoontuneet Vartian luona. Mukana ovat myös Tuomas Enbuske, Mikael Jungner ja Taru Tujunen. (Simon Elon päiväkirja 18.4.2018)

Merkintä ajoittuu tilanteeseen, jolloin 19.4.2018 kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo piti tiedotustilaisuuden eduskunnassa ja ilmoitti jättävänsä kokoomuksen.

Vain pari päivää tästä Harkimo ilmoitti uudesta poliittisesta liikkeestä Liike Nytistä, josta myöhemmin on tullut puolue.

Aikanaan sitoutumattoman liikkeen perustajissa oli Elon päiväkirjassa mainituista henkilöistä Harkimon lisäksi viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner ja toimittaja Tuomas Enbuske.

– Myöhemmin kuultiin, että Harkimon perustamaan Liike Nyt -ryhmään lähtivät huhutuista henkilöistä mukaan Tuomas Enbuske ja Mikael Jungner, toteaa Elokin kirjassaan Simon Elo – Poliittiset Mustelmani (Minerva), jonka hän on kirjoittanut yhdessä Verkkouutisten toimittajan Juha-Pekka Tikan kanssa.

Mutta entä muut Simon Elon kirjassa tapaamiseen liitetyt henkilöt? Olivatko he kenties lähdössä Liike Nytiin vai mistä oli kyse? Demokraatti otti yhteyttä muutamaan mainittuun henkilöön.

Harkimo itse ihmettelee, miksi Simon Elo on kirjannut tällaista kirjaansa. Hän sanoo, ettei ole koskaan tällaisella kokoonpanolla kokoustanut ja kutsuu asiaa ”vale-uutiseksi” ja ”höpöhöpö-jutuksi”. Vartialla Harkimo ei ole käynyt.

Myöskään kokoomuksen entinen kansanedustaja Susanna Koski ei ole Elon päiväkirjassa mainitusta tapaamisesta koskaan kuullutkaan. Myös väitetyn tapaamisen mahdollinen aihe, uuden ryhmän tai puolueen perustaminen, on hänelle vieras.

Koski kertoo olleensa maa- ja metsätalousvaliokunnan kanssa Pariisissa, kun tieto Harkimon erosta saavutti hänet.

– Ratkaisu tuli minulle yllätyksenä, Koski sanoo.

Onhan minulla mielikuva sikäli, että eihän se pitäisi paikkaansa. Muistaisin, jos tuollaista olisi suunniteltu, en niin vanha ole, sanoo puolestaan kokoomuksen entinen kansanedustaja Eero Lehti

Entisen vihreän kansanedustaja Antero Vartian huoneistossa Lehti sanoo kerran käyneensä, mutta muistelee kokouksen liittyneen Vartian ilmastopäästöjen vähentämistä ajavaan Compensate-säätiön toimintaan.

– En muista, keitä siellä oli enkä kaikkia tuntenutkaan. Vartia on erittäin fiksu kaveri.

– Elolla vaivaa varmaan dementia. Sitä paitsi en olisi ikinä mennyt Harkimon kanssa samaan porukkaan. Sain hänestä sellaisen käsityksen, että hänen toimintatapansa ja ajatuksensa olivat aika etäällä ainakin minun ajatuksistani. Ikävä kyllä tuo tieto Elon seuraavassa painoksessa täytyy varmaan korjata. Siinä ei ole kyllä mitään eikä sinne päinkään perää.

Lehti kertoo myös, ettei Harkimo koskaan kysynyt häntä Liike Nytiin eikä ottanut puheeksi asiaa.

– Varmaan arvasi mielipiteeni.

Liike Nytin kuntavaaliehdokkaana Helsingissä oleva Mikael Jungner toteaa, että Elon kirjassa huhuna kerrottua tapaamista ei ole ollut.

– En ole ollut enkä usko, että tuollaista kokousta on ollutkaan. En usko, että olisi ollut ilman minua. Liikkeeseenhän ei sillä lailla varsinaisesti kysytty kansanedustajia, Jungner kertoo.

Toimittajat: Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
9.4.2021
Irtisanottu turvallisuusjohtaja antaa myös Juha Sipilälle roolia valituksessaan – nyt puhuu Sipilä itse: ”Viesti löytyy kännykästäni”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE