Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hallitus päätti suojella metsiä ”Hämeen Lopelta Inariin asti” – hintalappu 100 miljoonaa euroa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitteli eduskunnassa torstaina historialliseksi kutsumaansa luonnonsuojelupäätöstä.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Olemme päättäneet suojella 30 000 hehtaaria suomalaista metsää, Ohisalo sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Suojeltavat metsät ovat valtion omistuksessa. Päätöksen hintalappu osana hallituksen tänään hyväksymää lisäbudjettia on yli 100 miljoonaa euroa. Kyse on metsien laskennallisesta markkina-arvosta.

Suojeltavat alueet siirtyvät maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriön hallinnon alle Metsähallituksen luontopalveluiden taseeseen.

– Tämä on osa sitä työtä, jolla Suomen luonnon monimuotoisuutta ja suomalaisten metsien hiilinieluja vahvistetaan. Tällä päätöksellä lähes tuplataan tällä hallituskaudella suojeltujen metsien määrä.

SUOJELTAVIA kohteita on Ohisalon mukaan yli 50 eri puolilla Suomea ”Hämeen Lopelta Inariin asti”.

– Mainitsen esimerkkinä vaikkapa Sallan Tuntsan, joka säästyi suurelta metsäpalolta vuonna 1960. Toisaalta moni pienemmistäkin kohteista on tärkeitä kuten Oulujärven Kaarresalo ja Kuoston saari, joiden hakkaamisesta on ollut vuosien ajan kiistelyä julkisuudessa.

Eteläisempää Suomea edustaa suojelulistalla muun muassa Kangasniemen Sikainmäki.

– Tätä päätöstä valmisteltaessa on hyödynnetty vapaaehtoisten metsäkartoittajien tärkeää työtä.

Ohisalo sanoi olevansa aivan hallituksen viime metreillä tehdystä päätöksestä onnellinen ja ylpeä. Hän totesi Metsähallituksen hakkuiden olleen liian korkealla tasolla jo pitkään. Ohisalon mukaan suojeltavien metsien määrästä on käyty hallituksessa keskustelua koko kauden ajan.

– Vihreät ovat esittäneet tätä tasesiirron mahdollisuutta ja nyt viimeisten lisätalousarvioneuvottelujen yhteydessä oli hyvä paikka tehdä tämä. Tietysti eduskunta päättää lisätalousarvion hyväksymisestä lopulta.

– Ihan hyvässä hengessä kävimme hallituksessa tämän keskustelun.

OHISALON mukaan suojelupäätös tulee hallitusohjelman päälle. Toisin sanoen siitä sovittiin vasta lisätalousarvioneuvotteluissa.

– Tasesiirto taidettiin tehdä viimeksi yhdeksän vuotta sitten. Silloin se kirjattiin hallitusohjelmaan.

Vihreiden tulkinnan mukaan yllättävässä loppumetrien suojelupäätöksessä oli osaltaan kyse keskustalta saadusta hyvityksestä, joka liittyi keskustan sooloiluun luonnosuojelulain yhteydessä.

Keskusta äänesti joulukuussa maa- ja metsätalousvaliokunnassa luonnonsuojelulakia koskevaa hallituksen esitystä vastustavan lausunnon puolesta. Ympäristövaliokunta puolestaan hyväksyi muutoksen osaksi lakiesitystä koskevaa mietintöään, jälleen keskustan tuella. Luonnonsuojelulaista muun muassa poistettiin uhanalaisia luontotyyppejä koskeva pykälä.

Lisätty juttuun täsmennys metsien 100 miljoonan euron laskennallisesta markkina-arvosta klo 15.39.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE